Rozszerzenie diety niemowlęcia – przepisy na dania

Opublikowany Autor MamaDodaj komentarz

Nie chcesz podawać swojemu dziecku gotowych słoiczków? Ten artykuł jest dla Ciebie. Podpowiemy jak przyrządzić pierwsze dania dla Twojego maleństwa.

Rozszerzanie diety najlepiej jest zacząć od dań jednoskładnikowych. Następnie dodajemy kolejne warzywa lub owoce. Poniżej znajdziesz kilka propozycji na pierwszy miesiąc rozszerzania diety.

Pierwsza marchewka

Składniki: jedna marchewka

Marchewkę obieramy i dokładnie myjemy. Wrzucamy na gotującą się wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości (przez około 20 minut). Po ugotowaniu przecieramy w blenderze albo (przy braku blendera) przeciskamy łyżeczką przez sitko.

Purée marchewkowo-ziemniaczane

Składniki: pół marchewki, pół ziemniaka

Marchewkę i ziemniaka obieramy i dokładnie myjemy. Wrzucamy na gotującą się wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości (przez około 20 minut). Po ugotowaniu przecieramy w blenderze albo (przy braku blendera) przeciskamy łyżeczką przez sitko. Jeśli danie jest zbyt gęste można je rozrzedzić wodą (po doprowadzeniu do wrzenia wodę gotujemy przez 5 min) albo mlekiem modyfikowanym.

Zupka brokułowa

Składniki: pół marchewki, pół ziemniaka, 1/3 korzenia pietruszki, kilka różyczek brokułów, pół łyżeczki oliwy z oliwek

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaka obieramy i dokładnie myjemy. Wrzucamy na gotującą się wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości (przez około 20 minut). Po około 10 minutach dorzucamy brokuły. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę. Po ugotowaniu warzywa z częścią wywaru przecieramy w blenderze albo (przy braku blendera) przeciskamy łyżeczką przez sitko.

Jeżeli zupka wyjdzie zbyt rzadka można ją zagęścić kleikiem ryżowym.

Gotowane jabłuszko

Składniki: małe jabłko, ok. 50 ml wody

Na gotującą się wodę wrzucamy umyte, obrane i pokrojone w plastry jabłko. Gotujemy pod przykryciem do czasu, aż jabłko będzie miękkie (ok 5-10 min). Następnie wraz z częścią wywaru miksujemy. Po przestudzeniu podajemy dziecku.

Jeżeli uzyskamy zbyt płynną konsystencję albo jabłko jest kwaśne, można dodać kleiku ryżowego.

Mus: jabłko z jagodami

Składniki: małe jabłko, 10 szt. jagód, ok. 50 ml wody

Na gotującą się wodę wrzucamy umyte, obrane i pokrojone w plastry jabłko. Dorzucamy umyte jagody (świeże lub mrożone). Gotujemy pod przykryciem do czasu, aż jabłko będzie miękkie (ok 5-10 min). Następnie wraz z częścią wywaru miksujemy. Po przestudzeniu podajemy dziecku.

Jeżeli uzyskamy zbyt płynną konsystencję albo mus jest kwaśny, można dodać kleiku ryżowego.

[dzieciennik_plugin_related_posts columns="4" post_type="post" posts_per_page="4" post_thumbnail_size="medium" view="grid" ]

Dodaj komentarz